Cupping behandeling in combo met Gua Sha

Cupping en Gua Sha maken komaf met je pijnlijke spierknopen

Cupping en Gua Sha maken komaf met je pijnlijke spierknopen

Het is een ideale combinatie om meer bewegingsvrijheid te bekomen.
En er zijn zoveel meer voordelen, ontdek ze hieronder.


Cupping is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. De werking is zeer krachtig en effectief. Omdat de huid vacuüm wordt gezogen in de cup, gaat de huid omhoog staan. De kracht van vacuüm is heel sterk, waardoor het meteen zorgt voor het stimuleren van de doorbloeding en het stimuleren van Qi (energie).
Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen, waardoor blokkades worden opgeheven. Ook de afvalstoffen in je lichaam komen zo vrij en worden direct afgevoerd. Omdat de kracht van cupping sterker is dan massage, heeft het een diepere werking.
Cupping verminderd verklevingen, is ontgiftend en werkt vochtafvoerend.

Cupping kan gebruikt worden voor:

 • spier- en gewrichtsklachten: het effect is snel merkbaar met blokkades opheffen en spieren versoepelen
 • hoofdpijn/ migraine
 • rug, nek/schouder klachten
 • frozen shoulder
 • fibromyalgie
 • zwelling, vocht in knie en enkel
 • herstel na sporten of bij spierblessures
 • darmklachten
 • bij kou en /of spanning in het lichaam
 • cellulitis /acne /eczeem/littekenbehandeling
 • depressiviteit en slaapproblemen
 • stimulering van het algeheel gevoel van welzijn
 • verklevingen van het bindweefsel en klachten die daaruit voortkomen
 • om je bewegelijkheid te verbeteren

Cupping heeft een zeer ontspannende maar tegelijkertijd verkwikkende werking en verbetert het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Gua sha
Gua Sha wordt heel dikwijls gebruik je best voor het vuur cuppen.
cupping
Werken tijdens de cupping behandeling met verschillende soorten cups is mogelijk.
cupping
Na het gebruik van cupping is er veel kans dat er verkleuring ontstaat

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die in diverse culturen gebruikt wordt. In de oude Egyptische, Griekse en in de Chinese geneeskunde wordt gebruik gemaakt van deze therapie. Bij Cupping therapie wordt gewerkt met een soort ‘kopjes’, ook wel cups, die van verschillende materialen gemaakt zijn: glas, plastic of silicoon. Deze cups zorgen ervoor dat de huid vacuüm gezogen wordt op de plek waar je deze cups plaatst. Hierdoor worden meridianen ontdaan van stagnaties, wordt lokaal een sterke doorbloeding bereikt en biedt cupping daarmee een flink aantal gezondheidsvoordelen.

In cupping zit het Engelse woord ‘cup’, dat in deze context moet worden vertaald als een stolpje.

fire cupping
Vacuum cupping heeft een enorme zuigkracht en kan bij verstorende energie paarse tot zwarte kringen geven.

Cupping is een massagetechniek die binnen de Oosterse geneeskunde veelvuldig wordt gebruikt en werd ontwikkeld om gifstoffen en spierkrampen vanuit diepere lichaamsweefsels naar het huidoppervlak te trekken.

In het westen wordt cupping therapie of cupping massage gebruikt als een intensieve manier om spierknopen te ontspannen.
Bovenop de spierknoop wordt een cup geplaatst die vacuüm wordt gezogen.
Bovenop en rondom de pijnlijke spier wordt de huid en het bindweefsel stevig gestimuleerd door middel van een vacuüm brengen van de cup.
Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het onderliggende spiergebied tot ontspanning.

Na de behandeling kunnen ronde paarse plekken zichtbaar zijn op de plek waar de cups hebben gestaan.
Doordat de spieren en de huid goed doorbloed raken, wordt het voor het lichaam eenvoudiger afvalstoffen te verwijderen, met als gevolg een algehele ontspanning.

Cupping is een vorm van acupunctuur die gericht is op de beweging van de energie, het bloed, en de lichaamsvloeistoffen.
De vastgezogen cups op de huid vervoeren energie en bloed naar een plaats waar de verstorende energie het lichaam kan verlaten via de poriën.
Het lichaam wordt eerst gemasseerd met massageolie, waarna er cups aangebracht worden op strategische plaatsen.
Onder de cups treedt er een zeer sterke doorbloeding op.
De cups worden over het lichaam bewogen, wat een zeer diepgaande en krachtige uitwerking heeft.
Lichaamscellen gebruiken zuurstof en geven koolstofdioxide af. Wanneer lichaamsenergie geblokkeerd raakt, functioneert een cel minder goed en hopen de gifstoffen zich op. Als we pijn ervaren impliceert dit een blokkade in de energiestroom van eender welk deel van het lichaam.
Vervolgens kan je de cup op zijn plek laten staan, waardoor je heel specifiek op een knoop (triggerpoint) werkt, of je beweegt hem over de huid, waardoor je het bindweefsel losmaakt.

Het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed en door de reflexwerking komt het spiergebied tot ontspanning.
Cupping heeft een enorme dieptewerking, doordat speciale bokaaltjes vacuüm op de huid worden aangebracht.

Het laten staan van de cup wordt vooral gebruikt binnen de massage en fysiotherapie. Hierbij blijft er een aantal dagen een donkere vlek zichtbaar, die in kleur kan variëren van rood, paars tot bijna zwart. Dit wordt ook wel de Cup Kiss genoemd.

Cupping kan eveneens dienen als aanvulling bij cellulitisbehandelingen (en andere afslankingsbehandelingen), gezien de cups het verwijderen van vocht en vet uit de vetcellen vergemakkelijken.
Spieren en huid raken goed doorbloed en worden daardoor gevoed en ontdaan van afvalstoffen, tegelijk wordt de emotie die bij de drukpunten hoort ook ‘losgetrild’, met als gevolg algehele ontspanning.

Hoe verstoorder het gebied hoe beurser het gevoel na de behandeling is.
In het ergste geval kun je tot wel 4 dagen napijn en een goede week flinke blauwe plekken hebben.
De hersteltijd wordt elke behandeling korter.
Na de behandeling zijn blauwe tot zwarte plekken normaal, deze verdwijnen na verloop van een aantal dagen vanzelf.

Gua Sha betekent letterlijk schrapen (gua) van kwade energie (sha) en heeft een vergelijkbare werking als Cupping. Het brengt de afvalstoffen uit dieper gelegen weefsels naar de oppervlakte.

gua shua
gua shua heb je zowel in metalen als houten vorm. Er zijn verschillende vormen voor verschillende plaatsen op het lichaam

Gua Sha behandeling wordt ook uitgevoerd door een deskundige behandelaar die gladde, platte gereedschappen gebruikt die gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals steen, hout, hoorn, bot en soms metaal om het weefsel omhoog en weg te schrapen. Gua Sha betekent “gifstoffen wegschrapen” of “vastzittende energie wegwrijven”. Gua Sha stamt uit de Ming-dynastie.

Hierdoor kunnen er ook onderhuidse rode tot paarsrode plekken ontstaan. Bij Gua Sha wordt geen gebruik gemaakt van het vacuüm zoals bij cupping, maar van strijkingen met een plat voorwerp

De behandeling is meestal niet pijnlijk, hoewel er vaak vlekken verschijnen op de behandelde gebieden als gevolg van de beweging van bloed en bijproducten die uit het weefsel worden gespoeld.
Deze vlekken verdwijnen meestal binnen een paar dagen.

 • Gua Sha werkt op de diepere huidlaag, waaronder het bindweefsel; de hypodermis.
 • Gua sha helpt om vocht en ontstekingen te verplaatsen via het lymfestelsel en de bloedsomloop.
 • Gua sha wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals constipatie, nekpijn, migraine, tenniselleboog, carpaal tunnel syndroom, plantaire fascitis, het herstellen van littekenweefsel om de elasticiteit van ligamenten en pezen te vergroten, en het verminderen van cellulitis door de fascia glad te maken en het lymfesysteem door te spoelen.

Waar en wanneer cupping precies ontstaan is, is niet duidelijk.
Wel weet men dat bij cupping in zijn vroegste vorm uitgeholde horens van dieren werden gebruikt.
Cupping was een manier om gif uit slangenbeten en wonden te halen.

De therapeutische toepassingen van cupping zijn in de loop van de tijd steeds verder verfijnd onder invloed van de diverse culturen die cupping zijn gaan gebruiken.
Ook werden de hoorns vervangen door kommen van bamboe, die vervolgens weer werden verruild voor glazen koppen.

Over de eeuwen heen

Genezers gebruiken dierbotten en hoorns, bamboenoten, kalebassen en zelfs zeeschelpen om ervoor te zorgen dat het zuigt.

Buffalo-hoorns.
De Noord-Amerikaanse indianen en in Finland werden cups gemaakt van dode dierenhoorns.
 • De Noord-Amerikaanse indianen gebruikten Buffalohoorns.
 • In Finland werden cups gemaakt van koehoorns. Deze hoorns waren verder bewerkt door het toevoegen een klep mechanisme om de lucht eruit te zuigen zodat er vacuüm ontstaat.
 • China
  De oudste verwijzingen naar het gebruik van cupping zijn afkomstig uit China.
  Geschriften uit 28 na. Chr. en een traditioneel gezegde beweren dat acupunctuur en cupping, meer dan de helft van de kwalen genezen. Volgens de Chinese geneeskunde stimuleert cupping de bloedcirculatie en heft blokkades van chi (levensenergie) op.
  Ook verhindert cupping dat ziekteverwekkende invloeden van buitenaf grip krijgen op iemand met een verzwakte lichamelijke gesteldheid.
  Een verzwakte lichamelijke gesteldheid is vaak het resultaat van een verzwakte “Jing Chi”, wat staat voor essentiële vitale levensenergie.
  Dit kan vervolgens leiden tot een verzwakt “Wei Chi” of immuunsysteem.
  Cupping zou in China ook gebruikt zijn bij operaties om het bloed weg te leiden van de plek waar geopereerd werd.
 • Egypte
  Ook in Egypte was men al vroeg bekend met het gebruik van cupping.
  Er is een oude tekst over geneeskunde gevonden uit Egypte die het gebruik van cupping bespreekt bij klachten als koorts, pijn, duizeligheid, menstruatieproblemen en verminderde eetlust.
  Cupping werd gezien als een therapie die de genezing van deze klachten kon versnellen.
 • Griekenland
  De Grieken namen cupping over van de Egyptenaren en verspreidden het gebruik vervolgens in vele andere Europese landen, waarna het uiteindelijk ook in Amerika terechtkwam.
 • Cupping verovert de wereld
  Cupping werd tegen het einde van de 17e eeuw op grote schaal toegepast door zowel Europese als Amerikaanse artsen. Onderzoeksrapporten uit de 19de eeuw en een samenwerkingsverband tussen de voormalige Sovjet-Unie en China bevestigden de klinische werkzaamheid van cupping.
  Cupping werd een officiële therapie, die in alle Chinese ziekenhuizen gebruikt werd.
  Het werd onder andere veelvuldig toegepast bij ontstoken borsten en borstvoedingsstoornissen.
  De bekende borstpomp is hier later van afgeleid.
 • Moderne tijd
  In de 20ste eeuw zien we, vanwege de opkomst van nieuwe technologieën en machines, een afname van de interesse in deze therapie. Cupping moest zich aanpassen aan de moderne tijd en daarom werden er nieuwe cupping sets ontwikkeld waarbij gebruik werd gemaakt van een vacuümpomp.
  Doordat cupping door de jaren heen mee is gegroeid heeft het zich vandaag de dag ontwikkeld tot een veelgebruikte en effectieve aanvulling op de huidige gezondheidszorg. Cupping kan ook uitstekend gecombineerd worden met andere massagevormen.
  De Cupping massage is ook gekend onder de naam Vacussage.

Het vacuüm pompen heeft natuurlijk effecten op iemands lichaam, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

Aan de binnenkant kan het worden gezien als een zeer stevige massage. Daarmee worden niet alleen de spieren, maar ook het bindweefsel (alles wat geen spieren, botten, pezen of organen zijn, maar dus wat alles bij elkaar houdt) meegenomen.
Zeker bij een eerste behandeling kan de cupping wat pijnlijk aanvoelen.
Het is een snijdende pijn, die de therapeut met meer of minder vacuüm kan aanpassen.
Uiteraard moet de mate van vacuüm pompen wel effectief zijn, anders heeft cupping geen nut.
Aan de buitenkant heeft de cupping uiteraard ook effect op de huid.

Bij een zachte behandeling zal de huid roze uitslaan, is er weinig aan de hand, bij een wat hevigere behandeling kunnen op meerdere plekken bloeduitstortingen ontstaan.

De behandeling kan afgesloten worden met een korte ontspanningsmassage.

Cupping heeft een enorme dieptewerking en zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en weefsels.

Hierdoor kunnen blokkades in het lichaam worden opgeheven en afvalstoffen worden afgevoerd, waardoor pijn vermindert of zelfs verdwijnt.

Cupping heeft ook een ontgiftende werking. Het vacuüm onder de cup trekt de afvalstoffen uit de spieren en weefsels zodat deze via de gebruikelijke wegen kan worden afgevoerd (urine, ontlasting, transpiratie, longen).

Het gebruik van cups

Bij cupping wordt het bindweefsel losgemaakt en de doorbloeding van de huid gestimuleerd.
Door de doorbloeding te stimuleren, krijgen de huidcellen meer zuurstof en voedingsstoffen.
Hoe meer aanvoer hiervan, hoe beter dat is voor de kwaliteit van de huid.

Het basisprincipe van cupping: een vacuüm creëren op de huid, waardoor de huid omhoog wordt getrokken en er meer bloed naar de plek wordt gezogen. Eigenlijk kun je het dus vergelijken met een fikse zuigzoen, waar je eenzelfde paarsrood souvenir aan overhoudt.
Door het vacuüm zuigt de cup zich meteen vast en trekt de huid en de bovenste lagen van het bindweefsel omhoog. Het gevolg is dat er meer bloed naar de gecupte plekken stroomt. Daardoor kan het bindweefsel zich ontspannen en herstellen. De verbeterde doorbloeding zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen beter worden afgevoerd. Daarnaast trekt de zuigende werking van de cups gifstoffen uit diepliggende spieren en gewrichten naar het huidoppervlak, waar ze via de poriën het lichaam kunnen verlaten.

Meestal worden deze eerst gevuld met een brandende substantie, zoals alcohol of papier, zodat ze lekker opwarmen.
Daarna worden de nagloeiende kopjes op de huid geplaatst, zodat er een vacuüm ontstaat.

Diepere lagen van het bindweefsel

Cupping maakt de huid- en oppervlakteweefsels veel soepeler en beweeglijker.
De cups activeren diepere lagen van het bind- en steunweefsel, die je via een gewone massage niet kunt bereiken. Ik vergelijk cupping wel eens met een sneeuwruimer, die alle opgehoopte spanning in één keer verwijdert. Dat maakt de weg vrij voor vervolgbehandelingen, zoals massage en acupunctuur.
Cupping is geen losstaande behandeling, maar als onderdeel van een behandelplan.

Cupping bestaat uit het plaatsen van glazen, bamboe, rubber, silicone cups op de huid en het creëren van een vacuüm door het afzuigen van de lucht.
Het onderliggende weefsel wordt verhoogd, en halverwege de cup ingezogen.

Verschillende soorten cups met hun werking

Siliconen massage cups

De siliconen massage cups zijn veelgebruikte cupping cups. Dit zijn over het algemeen de soort cups die je gebruikt als je start met het geven van cuppingmassages, omdat ze erg makkelijk te gebruiken zijn.
Door in de cups te knijpen en dan op de huid te plaatsen, wordt de cup vacuüm gezogen. HET voordeel van siliconen massage cups is dat ze onbreekbaar zijn.
De cupping cups zijn gemaakt van dik siliconen materiaal wat lang meegaat.
Het is belangrijk om deze siliconen massage cups op de juiste manier schoon te houden om te voorkomen dat ze plakkerig worden.
Nog een voordeel: siliconen massage cups zijn een stuk goedkoper dan de glazen cups.

Glazen cupping cups met bal

Glazen cupping cups met bal werken weer op een andere manier. Door in de bal te knijpen en vervolgens de cup op de huid te plaatsen ontstaat er een vacuüm in de cup.
De glazen cupping cups met bal hebben een luxere uitstraling dan siliconen cups.
De cup is vormvast wat een groot verschil is met de zachtere siliconen cups. Ook is het mogelijk om het vacuüm intenser te maken in glazen cups ten opzichte van siliconen cups. Dit is alleen aan te raden bij cliënten die al gewend zijn aan een cuppingmassage.
Een nadeel van glazen cupping cups is dat de kans op breken groter is als de cups vallen.
Ook zijn de handgeblazen glazen cupping cups met bal duurder dan de standaard siliconen massage cups.

Vuur cupping cups

Vuur cupping cups zijn gemaakt van glas, maar hebben in tegenstelling tot de glazen cupping cups met bal, geen bal waarmee het vacuüm gecreëerd kan worden. Bij vuur cupping cups wordt het vacuüm gemaakt door vuur (meestal door een in alcohol gedrenkte wattenbol aan te steken) kort in de cup te brengen en deze daarna vlug op de huid te zetten.
Het verschil met andere cupping cups is dan ook dat de huid warmer wordt doordat de cups warm zijn.
Het nadeel van deze methode is dat de intensiteit van het vacuüm moeilijk te regelen is.
Voordeel is dat de vacuüm groter is en een intensiever resultaat is m.a.w. sneller en beter zichtbaarheid waar het lichaam uit balans is.

Cupping cups met pomp

Cupping cups met pomp zijn meestal gemaakt van het harde polycarbonaat.
Deze cups zijn dus net als glazen cups vormvast, in tegenstelling tot de flexibele siliconen cupping cups.
De cupping cups met pomp zet je op de huid. Door middel van de pomp is het vacuüm te creëren.
Het voordeel van deze polycarbonaat cupping cups met pomp in vergelijking met de glazen cupping cups, is dat de polycarbonaat cupping cups onbreekbaar zijn.

Cupping cups voor het gezicht

Er zijn speciale cupping cups voor het gezicht verkrijgbaar.
Deze cups zijn anders gevormd dan de standaard cupping cups. Ook zijn ze over het algemeen wat kleiner in diameter.
De vorm van deze speciale cupping cups voor het gezicht zorgt ervoor dat de intensiteit van de zuigkracht wat lager is.
Ook kan deze intensiteit beter gecontroleerd worden, zodat preciezer gewerkt kan worden. Z
eker bij de gevoeligheid van de huid en de dunnere laag bindweefsel in het gezicht is het belangrijk om speciale cupping cups voor het gezicht te gebruiken.

Doordat het vacuüm in deze cups minder is zullen er over het algemeen geen rode vlekken achterblijven zoals bij de andere cups.

glazen cups
Glazen cups heb je in verschillende maten te gebruiken op verschillende plaatsen op het lichaam

Het doel van cupping is om:

 • de circulatie te verbeteren
 • te helpen om pijn te verlichten
 • warmte te verwijderen
 • de gifstoffen die blijven hangen in de weefsels van uw lichaam eruit te trekken

Tijdens de cupping is er een strak gevoel in het gebied van de cup. Vaak is dit gevoel ontspannend en rustgevend.
Zij kunnen kortstondig of langer op uw lichaam geplaatst blijven.

Elke behandeling is uniek.
Een veel voorkomende plaats om de cups te plaatsen is de rug, hoewel cups ook goed op andere terreinen werken, namelijk op vlezige delen van het lichaam.
Er zijn speciale cups voor het gezicht en voor het lichaam.


Zowel Gua Sha als cupping geven bij het gebruik een mogelijke vorm van bloeduitstorting. Daarom is het ideaal om deze te combineren.

siliconen cups
Om te draineren worden vooral de siliconen cups gebruikt.

Afvalstoffen

Toxines (in spieren en gewrichten) worden niet altijd door het lichaam afgebroken, wat voor verdere blokkades en ongemakken kan zorgen.
Door gebruik te maken van cupping kunnen de gifstoffen aan het huidoppervlak worden gebracht zodat het voor het lichaam veel eenvoudiger wordt om deze te verwijderen.

Door het bindweefsel te prikkelen, worden de fibroblasten (hele nuttige cellen in onze huid) aangezet tot aanmaak van collageen en elastine.
Collageen en elastine zorgen weer voor de stevigheid van onze huid.
Hoe beter de doorbloeding van de huid is, hoe beter de kwaliteit van het collageen en elastine is m.a.w. hoe steviger je huid wordt.
Voor het lichaam wordt cupping vooral ingezet bij het behandelen van cellulitis.
De huid van de benen zal beter doorbloedt worden, de structuur wordt minder bobbelig en voelt steviger aan.

Er zijn verschillende soorten cupping-massages.

Cuppingmassage gezicht

Cuppingmassage kan je ook gebruiken in het gezicht. Hiervoor zijn speciale gezicht cupping cups te verkrijgen.
Deze cupping cups zijn anders van vorm dan de standaard cups. Met deze cups voor het gezicht is de druk van het vacuüm minder intens. Ook is door de speciale vorm het makkelijker om de intensiteit te regelen.
Cuppingmassage in het gezicht wordt gebruikt tegen het verminderen van rimpels en voor de verbetering van de huid. Ook voor het diep reinigen van poriën wordt het gebruikt. Cuppingmassage van het gezicht wordt meer bij mijn collega’s schoonheidsspecialisten uitgevoerd.

Cuppingmassage bindweefsel

Verklevingen in het bindweefsel kunnen zorgen voor diverse klachten. Niet alleen lokaal, maar ook als uitstralende klacht.
Ook kunnen klachten in stand gehouden worden door bindweefselproblemen. Juist deze langdurige klachten kunnen goed behandeld worden door middel van cuppingmassage. De cups trekken als het ware het bindweefsel los, waardoor de doorbloeding weer toeneemt en alles weer beter gaat stromen.

Cuppingmassage benen

Cuppingmassage wordt veel op de benen toegepast.
Cuppingmassage op de benen geeft ondersteunen bij het herstellen van spierblessures. Ook bij al lang bestaande terugkerende spierpijn in bijvoorbeeld de kuit, kan cupping een goed effect hebben.

Cuppingmassage rug

Cuppingmassage van de rug kan gericht zijn op de spieren in de rug. Door lokaal de doorbloeding aan te zetten worden de spieren meer doorbloed en ontspannen ze gemakkelijker. Cuppingmassage kan echter ook heel goed gebruikt worden op de reflexzones op de rug. Elke onderdeel van het lichaam (organen, botten, spieren) wordt aangestuurd door zenuwen en elke zenuw ontspringt in de wervelkolom.
Langdurige klachten waar dan ook in het lichaam hebben daardoor effect op het bindweefsel van de rug.
Deze verklevingen van het bindweefsel kunnen ervoor zorgen dat klachten in stand gehouden kunnen worden.

Door middel van cuppingmassage kunnen deze bindweefselzones losgemaakt worden. Zo wordt de vicieuze cirkel doorbroken en kan het lichaam weer herstellen.

Cuppingmassage bij littekens en striae

Cuppingmassage kan ook goed helpen bij het verminderen van littekens en striae. Op die plekken is de lokale doorbloeding minder dan normaal. Door op littekens en striae een cuppingmassage te geven wordt de doorbloeding sterk aangezet. Hierdoor vermindert de zichtbaarheid van littekens en striae.
Let op: Er mag enkel cupping uitgevoerd worden op oudere littekens.

Dit is sterk afhankelijk of en in welke mate er blokkades of verklevingen zijn.

Vooral bij een eerste behandeling kan cupping pijnlijk aanvoelen.

De behandeling is met meer of minder vacuüm van de cup goed aan te passen. De zuigkracht is altijd voelbaar en na afloop zijn er vaak rode of blauwe plekken/strepen op de huid zichtbaar. Deze zullen na enkele dagen verdwijnen. Het verdwijnen van de verkleuring gaat meestal gelijk op met het verbeteren van de klachten.

Opgepast met kort na de behandeling langdurig en/of heet te douchen of Arnica of andere hulpmiddelen bij bloeduitstortingen te gebruiken, het lichaam dient zichzelf te herstellen.

Wanneer een cupping behandeling is afgelopen en de cups verwijderd zijn, zullen er altijd ronde stippen zichtbaar zijn.
Dit is een normale uitwerking van de behandeling en niks om je zorgen over te maken. Het doet ook geen pijn.
De kleur van deze stippen verschillen van per persoon en elke behandeling, omdat je lichaam andere ballast of afvalstoffen opslaat.

Het is een normale uitwerking dat je huid wat verkleuring vertoont.
Cupping zorgt er namelijk voor dat er meer bloed naar een bepaalde plek wordt gezogen waardoor een rozige kleur kan ontstaan. Is het vacuüm heel sterk dan kunnen er ook wat haarvaatjes kapot gaan waardoor er onderhuids een bloeduitstorting kan ontstaan.

De behandeling bepaalt de kleur

Belangrijk om te vermelden is dat de soort behandeling een grote invloed heeft op de kleur die ontstaat. Wanneer iemand veel zuigkracht gebruikt zul je zien dat de kleur donkerder is dan wanneer er weinig vacuüm wordt toegepast. Dit komt omdat er dan meer schade ontstaat. Ook de lengte van de behandeling speelt een grote rol. Evenals het geslacht en de leeftijd van de patiënt. Dit zijn allemaal belangrijke factoren om in acht te nemen voordat je zomaar een diagnose stelt aan de ontstane kleur.

Pas wanneer je dezelfde persoon meerdere keren behandeld kun je iets vertellen over de kleur die ontstaat na het cuppen.
Vaak zal de verkleuring de eerste keer donkerder is, en na de tweede en derde behandeling steeds lichter wordt. Ook al gebruik je dezelfde sterkte in negatieve druk. Dit komt omdat de circulatie verbetert, bindweefselverklevingen verminderen en toxines in beweging komen.
De fijne capillairen zijn makkelijker in staat om zichzelf te vullen en te legen tijdens een behandeling.

Verschillende kleuren

Wanneer je er voor kiest om een hele rug te cuppen kan het voorkomen dat sommige plekken beduidend donkerder zijn dan andere plekken. Dit zien we vaak bij rugpijn patiënten die pijn hebben op een bepaalde locatie. Het kan gebeuren dat de hele rug vol roze stippen staan en dat er enkele paarse stippen in het oog springen terwijl je dezelfde zuigkracht hebt gebruikt.

Dit is een teken dat de geen optimale circulatie op die locaties is. Dit kan een gevolg zijn van bindweefselverkleving of een ophoping van afvalstoffen. Deze locatie zou regelmatig gecupped mogen worden en na elke behandeling wordt de verkleuring bekijken of deze minder diep is.

Roze kleur

Een roze kleur is de meest gewenste kleur na een cupping behandeling.
Het betekent dat de huid goed doorbloed is en dat er weinig stagnaties zijn.
Deze kleur zal over het algemeen binnen een tot twee dagen verdwenen zijn.
Wel is het zo dat de kleur direct na de behandeling meestal iets lichter is. In de loop van de dag kan deze kleur nog wat donkerder worden.

Rode kleur

Een rode kleur indiceert dat er wat meer toxines zijn of een verminderde circulatie is.
De druk in de capillairen wordt dan groter en de kleur wordt dieper.
Deze kleur heeft vaak wat langer de tijd nodig om volledig weg te trekken.
De klant dient er rekening mee te houden dat de stippen drie tot zes dagen zichtbaar blijven.

Paarse kleur

Een paars kleur betekent dat de circulatie op die locatie erg slecht is.
De druk in de bloedvaten wordt dan erg groot waardoor de uitwerking diep van kleur is.
Bijna alle klanten met chronische klachten hebben de eerste keer dieprode, tot paarse verkleuringen. De tweede keer ziet men dat deze verkleuringen als minder intens zijn. De behandeling mag een paar keer herhaald worden tot de kleur na een behandeling roze tot licht rood is.
Er zijn meestal vijf tot tien sessies voor nodig om dit te bekomen.
Heb je na cupping een paarse kleur, hou er rekening mee dat deze kleur vijf tot wel veertien dagen zichtbaar kan blijven.

Bleke kleur

Wanneer er een bleke kleur is zou je veronderstellen dat het een goed teken is. Niks is minder waar.
Wanneer je na cupping een bleke kleur heeft betekent dat volgens de Chinese geneeskunde juist dat er een tekort aan energie en/of bloed is.
Wanneer er een tekort is aan energie, bloed of vloeistoffen dan is de circulatie slecht.
Een bleke kleur staat voor deficiëntie m.a.w. dat er een tekort is aan een bepaalde stof of van een bepaalde functie. Een bekend voorbeeld is een Vitamine B12 deficiëntie. In dat geval is er een tekort aan vitamine B12..
Naast cupping voor de verbetering van circulatie is het aan te raden om dit met je arts te bespreken om eventueel bijkomende supplementen qua voeding, kruiden of vitaminen te geven.

Koffiepads

Deze naam wordt gebruikt wanneer er na een cupping behandeling opgezwollen plekken voorkomen in plaats van stippen.
Deze opgezwollen plekken lijken wat op koffiepads.
Gezwollen plekken, of plekken waar vochtdruppeltjes uitkomen, worden in de Chinese geneeskunde gelinkt aan Dampvorming. Damp is een term die je Westers gezien het beste zou kunnen vertalen als mucus, slijmvorming, plakkerigheid of een overmaat aan vocht.

Zodra de verkleuring is opgeklaard, kan de procedure worden herhaald tot de aandoening of kwaal is opgelost.

Houd ook rekening met de mogelijke bijwerkingen. Afgezien van de paarsrode cirkels op de plekken waar de kopjes hebben gezeten, kan er bloeduitstortingen, pijnlijke blauwe plekken en een ontstoken huid ontstaan.

 • draineert vochtwallen en onderkin
 • heeft een vaatverstevigende werking
 • helpt bij het behandelen van cellulitis
 • helpt bij overgangsklachten
 • helpt bij rug- en nekklachten, hoofdpijn en migraine
 • helpt bij verstopte sinussen (bij- en voorhoofdsholten)
 • helpt cellulitis, vet en vochtophopingen te verminderen
 • helpt in de strijd tegen acne
 • helpt je van je bikinivrees af
 • is effectief bij obstipatie (verstopping)
 • maakt verklevingen los
 • massages van pijnlijke spieren na training
 • reinigt en stimuleert het lymfestelsel
 • reinigt en verfijnt de poriën; verwijdert overtollige olie en vuil uit de poriën (zwarte mee-eters)
 • zware vermoeide benen pijn
 • stimuleert en verbetert de doorbloeding.
  De huid wordt door de zuigkracht in de cup omhoog getrokken waardoor er een vacuüm ontstaat tijdens een sessie, dit zorgt ervoor dat het zuurstofrijke bloed, glucose, mineralen, hormonen sneller naar het behandelde gebied gaat waardoor sneller herstel.
 • stimuleert het bindweefsel om collageen en elastine aan te maken waardoor de huid verstevigt
 • stimuleert het ontgiftingsproces van het lichaam via de lymfen
 • striemen (striae) en littekens worden verzacht en minder zichtbaar
 • verbetert de huidskleur en verstevigt de mimische spieren
 • verlicht spier- en gewrichtspijn
 • vermindert ontstekingen. Door de verhoogde bloedtoevoer en door de huid los te maken van spieren en gewrichten zorgt het ervoor dat de ontsteking vermindert doordat het vocht sneller gedraineerd wordt.
 • vermindert rimpels en fijne lijntjes
 • versoepelt de huid
 • weefsel stimulatie
 • zorgt ervoor dat verzorgingsproducten beter worden opgenomen
 • zorgt voor een algehele ontspanning en tegen stress
 • zorgt voor vermindering van stress
 • verstevigt je huid en vermindert cellulitis
 • versterkt je immuunsysteem
 • verbetert je spijsvertering
 • helpt je lijf ontgiften / detoxen
 • zorgt voor een soepeler lichaam
 • zorgt voor vermindering van menstruatieklachten
 • haalt koude uit je lijf
 • vermindert longklachten
 • artritis
 • cellulitis te verminderen of kleine spataderen
 • chronische nek krampen
 • chronische pijnklachten zoals stress en overbelasting
 • chronische spier onevenwichtigheden of spierspasmen en hielspoor
 • chronische verkoudheid en astma
 • fybromyalgieklachten
 • hernia
 • hoest en beginnende griep.
 • hoofdpijn, migraine en duizeligheid
 • letselherstel
 • maag- en darmklachten
 • nekpijn
 • schouderpijn (bv. frozen shoulder)
 • obstipatie, griep, verkoudheid
 • oedeem
 • pijn in de gewrichten
 • pijn in spieren en gewrichten, onderrugpijn,
 • pijnlijke menstruatie
 • rug- en schouderklachten
 • slijmbeursontsteking
 • tennisarm
 • verklevingen
 • verzachten van littekenweefsel en cellulitis
  Cellulitis of sinaasappelhuid is te herkennen aan een huid met afwisselend kuiltjes en bobbeltjes.
  Het komt voornamelijk voor bij vrouwen op de benen, de heupen en de billen en wordt veroorzaakt door ophopingen van vocht, vet en afvalstoffen.
  De ophopingen worden onderhuids opgeslagen in ‘kamertjes’ met muurtjes van bindweefsels.
  Hierdoor wordt de huid plaatselijk naar buiten geduwd en trekken de bindweefsels de huid omlaag. Dit veroorzaakt kuiltjes afgewisseld met bobbeltjes.
  Bij deze behandeling kan flexibele siliconencups gebruikt worden om mee te masseren en speciale berken cellulitis olie. Deze bevat een uitgekiende combinatie van actieve plantenextracten die de vetafbraak in de onderste huidlagen stimuleren en de afvoer van afvalstoffen en vocht activeren.
  De tarwekiemolie en het olie-extract van rozemarijn bevorderen de doorbloeding en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid en het bindweefsel.
 • zwakke spijsvertering

Zowel de cupping als de Qua Sha dringen diep door.
Door de negatieve druk (vacuüm) in de cups en door de strijkingen van de Qua Sha worden de afvalstoffen (stagnaties) vanuit de diepte naar de oppervlakte gehaald en er ontstaan rode tot soms dieppaarse verkleuringen op de huid. Dit zijn geen blauwe plekken, maar afvalstoffen die in de diepte vastzaten.
Het lymfesysteem kan deze afvalstoffen omdat ze nu zo mooi aan de oppervlakte liggen, makkelijker afvoeren.
Tegelijkertijd zal het lichaam na de behandeling de doorbloeding van dat gebied verbeteren. Met een verbeterde doorbloeding kunnen ook lang na de behandeling de spieren beter voorzien worden van voedingsstoffen en kunnen de afvalstoffen makkelijker afgevoerd worden.

Na de behandeling

Daar waar de cup is geplaatst of waar met de Qua Sha is gestreken, zal een rode tot paarse verkleuring te zien zijn, die na een aantal dagen weer verdwijnt.
Deze verkleurde plekken kunnen de eerste 24 uur wat beurs aanvoelen.
Omdat de poriën na de behandeling open staan, is het lichaam op dat gebied gevoeliger voor tocht.

. Een aantal voorbeelden van contra-indicaties zijn bijvoorbeeld:

 • Koorts
 • Infectieziekten
 • Bij gebruik van bloedverdunners
 • Bij zwangerschap
 • Bloedziektes
 • Spataderen

Het is belangrijk om veel water te blijven drinken!

Na de behandeling is het verstandig om het lichaam goed warm te houden, ook na het sporten dus GEEN koud douche te nemen, zelfs wanneer het buiten warm is.

Wel opletten voor wind en tocht, ook met airconditioning.

Des te paarser het behandelde oppervlak is, des te meer oude afvalstoffen er zaten en hoe meer de behandeling dus nodig was.

“If there is any healing in your medicines, then it is in cupping, a gulp of honey or branding with fire (cauterization) that suits the ailment, but I don’t like to be (cauterized) branded with fire.”
– prophet Muhammad –